Πώς να κρατήσετε συμμαζεμένο το σπίτι σας με τα παιχνίδια



Πώς ξεχωρίζει ένα σπίτι, στο οποίο μένουν παιδιά; Μα είναι απλό: παντού υπάρχουν παιχνίδια. Αυτοκινητάκια, αεροπλανάκια, κουζινικά, τα πάντα παρατημένα αριστερά και δεξιά, ακόμα και σε σπίτια, που υπάρχει play room.

Καθημερινά οι γονείς αναγκάζονται να τσακώνονται με τα μικρά τους, για να μαζέψουν τα παιχνίδια τους ή να συγυρίζουν μόνοι τους τον κακό χαμό, όταν πια τα παιδιά θα έχουν ξαπλώσει.

Εμείς σας έχουμε κάποιες προτάσεις, προκειμένου το σπίτι να μένει τακτοποιημένο.

• ΚΑΛΑΘΙΑ
Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε διαφορετικά είδη καλαθιών, τόσο σε μέγεθος όσο σε χρώμα και υλικό κατασκευής. Μέσα σε αυτά τα καλάθια μπορείτε να αποθηκεύετε τα παιχνίδια των παιδιών, να τα χωρίζετε σε κατηγορίες και κάθε φορά να παίρνει τα παιχνίδια από ένα καλάθι και να παίζει με αυτά.

• ΔΩΡΕΕΣ
Σε συχνά διαστήματα μπορείτε να κάνετε ένα ξεσκαρτάρισμα των παιχνιδιών και όσα δεν θέλει πια, δεν ασχολείται μαζί τους ή θεωρούνται ξεπερασμένα για την ηλικία τους, μπορείτε να τα δωρίσετε σε φιλικά ζευγάρια, ιδρύματα ή όπου αλλού εσείς κρίνετε σωστό.

• ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Όταν ψωνίζετε νέα αντικείμενα για τα προσχολικής ηλικίας παιδιά σας, μπορείτε να επιλέγετε εκείνα, που έχουν διπλή πρακτική σημασία. Για παράδειγμα, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τραπεζάκι, στο οποίο να έχει τη δυνατότητα το παιδί να κάνει τις εργασίες για το νηπιαγωγείο, να τρώει ένα πρόχειρο σνακ ή και να παίζει δημιουργικά με τις πλαστελίνες του.

• ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΘΙΣΤΟΙ
Αυτό πρέπει να αποτελεί κανόνα στο σπίτι σας. Επιβάλετε να τρώτε μόνο στο τραπέζι καθιστοί, ώστε να μην βρίσκετε παντού ψίχουλα. Εάν το παιδί θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι, πρέπει να γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένο να αφήσει πίσω του το ψωμί ή το κέικ.

• ΑΛΕΚIΑΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΙΛΑ
Εάν ήδη δεν έχετε προμηθευτεί αυτήν την κατηγορία των τραπεζομάντιλων, μάλλον κάτι λείπει από το σπίτι σας. Υπάρχουν δυο-τρεις κατηγορίες και μπορείτε να επιλέξετε ποια από όλες σας κάνει. Οι λεκέδες δεν μένουν στο ύφασμα και ό,τι και να πετάξει το παιδί, δεν στεναχωριέστε.

• ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΧΩΡΟΥΣ
Μπορείτε να επιβάλετε από τις μικρές ηλικίες τη χρήση κάθε δωματίου, εάν φυσικά έχετε ξεχωριστό play room. Στο υπνοδωμάτιο, κοιμόμαστε και αλλάζουμε ρούχα. Στο παιχνιδοδωμάτιο, παίζουμε και… διαβάζουμε. Στην τραπεζαρία, τρώμε, και στο σαλόνι, βλέπουμε τηλεόραση και υπολογιστή.

• ΤΙΜΩΡΙΑ
Ίσως χρειαστεί να καταφύγετε και σε αυτήν την τακτική για να… επιβιώσετε. Εάν, για παράδειγμα, δεν μαζεύει τα παιχνίδια του, μπορείτε να του πείτε πως όποιο μαζέψετε εσείς θα το «χάσει» για 2-3 μέρες.